Brøler, bortforklarer el. tier du?

Brøler, bortforklarer el. tier du?

Hvilken strategi anvender du, når du står i en konflikt? Når du føler dig presset op i et hjørne og måske endda taget med bukserne nede (ikke nødvendigvis i bogstavelig forstand;)?

Altså der hvor du er uforberedt og handler ubevidst?

Jeg ved godt, det sikkert sker yderst sjældent for dig (host host, ja undskyld, jeg har lige lidt kriller i halsen;) Men når det nu en sjælden gang sker, hvad gør du så?

Oftest reagerer vi med én af følgende strategier:

  • Vi angriber verbalt. Vi kritiserer, beskylder og bebrejder modparten
  • Vi forsvarer os selv ved at komme med forklaringer (bortforklaringer;) & vi kan også godt komme til at lyve lidt (meget;)
  • Vi bliver tavse, som i nærmest stumme

Det er helt normalt! De tre strategier –også kaldet forsvarsmekanismer, de træder helt ubevidst på banen med det formål at beskytte os. Det er en måde, at distancere sig fra modparten og fra konflikten -og den reelle problematik som f.eks. kan være at føle sig svigtet el. såret. Og når vi distancerer os, så kan vi ikke løse konflikten!

Og ja, langt hen af vejen, så er vi voksne mennesker, der kan bevare roen og tackle det mere hensigtsmæssigt. Men lad os nu også bare være ærlige og indrømme, at det andet sker også! Hvornår har du sidst reageret med én af de tre forsvarsmekanismer i en konflikt el. optræk dertil i parforholdet, på jobbet, i venskabet el. en anden situation/relation?

Vi bliver ofte dybt frustrerede over andres ubevidste strategi under en konflikt. Den, der angriber, bliver endnu mere frustreret, hvis modparten lyver el. bliver helt stille. ”Man kan da i det mindste være ærlig! ” ”Og du må da have noget at sige! ”
Den der bortforklarer kan til gengæld tænke ”Nu siger jeg bare det her, for at få ham/hende til at tie stille! ” ”Det er jo vildt ubehageligt, at han/hun angriber på den måde! ”

Og den tavse kan tænke ”Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige! Jeg bliver ligesom lammet, når jeg bliver angrebet på den måde! ” el. ”Hvad skal jeg sige til én, der bare fornægter og lyver”.

Ingen af strategierne er bedre el. mere hensigtsmæssige end de andre! Det handler om, at vi bliver opmærksomme på vores egen strategi, så vi har mulighed for at arbejde med den. At gribe os selv i vores mønster og dermed bevidst gøre noget andet.

Det er også en mulighed for at blive mere rummelig overfor andre under en konflikt. Så i stedet for at blive frustreret over deres (ubevidste) strategi, så vide, at det er udtryk for, at de er max pressede og at det ikke nytter at gøre mere af det, du allerede gør. Måske skal der være en lille pause el. gå til næste dag til at trække vejret dybt og puste ud, så I kan vende tilbage til emnet med ro og en mere åben kommunikation.

Med ønsket om mere rummelige relationer<3

De bedste hilsner
Karina Dahlmann
Grow Your Passion

Ps. Hvis du vil blive klogere på dig selv og dine relationer, så kom til mit foredrag I Kbh. på onsdag d. 23/11! Se nærmere info her…..

facebook-event-oktober

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.